toggle menu

Pravda o gastráčoch

Gastráče v číslach


Ako fungujú gastráče

čítaj viac

Každý zamestnávateľ má podľa Zákonníka práce zabezpečiť pre zamestnancov, pracujúcich viac ako 4 hodiny denne, stravovanie. Mať vlastnú kantínu, v ktorej pre svojich zamestnancov navarí, si nemôže dovoliť každá firma. Najmä malým a stredným podnikateľom sa to nemusí oplatiť ako finančne, tak aj organizačne. Hygienické normy, nákup čerstvých potravín, priestory, pracovná sila...

Štát preto dáva zamestnávateľom na výber. Namiesto vlastnej kantíny môžu dať svojim zamestnancom gastrolístky. Za tie si zamestnanci môžu zakúpiť iba teplý obed alebo potraviny. Práve na tento, a žiaden iný účel využitia, štát oslobodil príspevok zamestnanca aj zamestnávateľa na stravné od daní a odvodov. Ako sa ľudovo vraví, isté sú len dane a smrť. V tomto prípade štát zhodnotil, že zdravie je dôležitejšie.

To, aká je výška stravného, určuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR cez výnos. Výška stravného sa odvíja od cien jedál a nápojov v reštauračných zariadeniach, ktoré sleduje Štatistický úrad SR. Logicky je snahou ministerstva zabezpečiť takú hodnotu stravného, aby sa za ňu ľudia aj najedli.

Z tejto minimálnej (nominálnej) hodnoty gastrolístka, ktorá je momentálne 3,38 eur, vám zamestnávateľ platí minimálne 55 %. Je na rozhodnutí zamestnávateľa, či dá, a teda aj zaplatí, svojim zamestnancom gastrolístok vo vyššej hodnote. Zvyšok z hodnoty lístka si hradí zamestnanec, alebo ak sa tak dohodne, môže sa zaplatiť aj zo sociálneho fondu firmy.

Prečo je teplý obed dôležitý?

čítaj viac

Aký je teda súčasný zdravotný stav obyvateľstva Slovenskej republiky v porovnaní s vybranými európskymi krajinami? Smutnú pravdu vyjadruje aj očakávaná dĺžka života, teda koľko rokov sa dožívame. Podľa OECD patríme v tomto ukazovateli k najhorším krajinám v Európe.

Napríklad v Českej republike majú naši susedia po dosiahnutí veku 65 rokov pred sebou v priemere 8 rokov života v zdraví. Na Slovensku je to len polovica, teda 4 roky a v Nórsku je to takmer štyrikrát viac, až 15 rokov. Jednou z hlavých príčin vzniku ochorení, ktoré Slovákom skracujú dĺžku života, je aj obezita.


Obezita medzi dospelými obyvateľmi

(OECD Health Statistics, 2015)


Práve obezita je spoluzodpovedná za hypertenziu, vysoký cholesterol, kardiovaskulárne ochorenia, astmu, ale aj artritídu. Slovensko, podobne ako aj mnohé iné krajiny, čelia epidémii týchto civilizačných ochorení. V štatistike úmrtí na ischemické srdcové ochorenia sme podľa posledných dát Eurostatu na nelichotivej tretej priečke.


Príčiny úmrtí – Ischemické srdcové ochorenia

(na 100.000 obyvateľov, Eurostat, 2012)


A prečo máme problém s obezitou? Dôvodom je nesprávny životný štýl – zlé stravovanie, každodenný stres, cigarety a málo pohybu. V prípade zlého stravovania je to samozrejme aj o tom, čo jeme, a teda aké máme zloženie stravy.
Na druhej strane, aj ako jeme. Teda, či si nájdeme počas dňa čas, keď aspoň v akom takom pokoji zjeme jedlo varené zo základných surovín. Alebo, tak ako to určite každý z nás niekedy spraví, iba rýchlo zjeme bagetu či tresku s rožkom.

A čo tým chceme povedať? Slováci by si mali dávať pozor na svoje stravovacie návyky. Jesť pravidelne, varenú zdravú stravu, obmedziť tuky a znížiť príjem soli. Zredukovať stresové situácie na minimum, radšej ísť na prechádzku, či zrelaxovať pri obľúbenom športe.

Gastrolístky v číslach

čítaj viac

Takmer polovica z nás (40 %) v poslednom prieskume agentúry GfK potvrdila, že po nahradení gastrolístkov hotovosťou bude chodiť na obedy menej často.


Hotovosť je hotovosť, „stravné“ eurá neexistujú. Až 57 % ľudí využívajúcich gastrolístky pripúšťa, že by hotovosť použili aj na platenie iných výdavkov, vôbec nesúvisiacich so stravovaním.  


Gastrolístky sú medzi ľuďmi jedným z najobľúbenejších benefitov. Pozitívny vzťah k nim má až 88 % stravníkov, ktorí využívajú gastrolístky. Je nás naozaj dosť, stravné lístky dnes používa na Slovensku 750-tisíc zamestnancov a zamestnávateľov.

V hraničnej marži sú premietnuté aj pozitívne vplyvy gastrolístkov na reštaurácie, a teda aj na dane, ktoré sú z nich odvedené, či nižší počet ľudí na PN, vďaka lepším stravovacím návykom.


Ročne cez gastrolístky zabezpečia emitenti stravné v hodnote 650 mil. eur pre približne 750 tisíc zamestnancov a živnostníkov. Zisk štyroch z nich (Doxx, Edenred, VAŠA Slovensko, LE CHEQUE DEJEUNER) bol v roku 2015 spolu 10 mil. eur. Teda spomínané 2 % z tejto čiastky.


Výhoda gastrolístkov? Možnosť širokého výberu jedál s ohľadom na individuálne potreby stravníkov. Vo firemnej „táckarni“ máte na výber len niekoľko druhov jedál. Vďaka tomu, že emitenti sieť partnerských reštaurácií stále rozširujú, však s gastrolístkom môžeme obedovať po celom Slovensku v približne 6000 partnerských reštauráciách.


Nič proti treske, ale vyvážená strava je o niečom inom. Aj preto až 96 % ľudí v prieskume GfK vyjadrilo presvedčenie, že teplá strava počas pracovného dňa im pomáha udržať si dobrý zdravotný stav.

Štúdie o prínosoch gastrolístkov

čítaj viac

Štúdia o význame stravných poukážok pre ekonomiku SR a dopadoch ich prípadného zrušenia na Slovensku (Neuropea a kol., 2014)

  1. Zhrnutie štúdie
  2. Celá štúdia

Food at Work - Jedlo v práci (Medzinárodná organizácia práce, 2005)

  1. Celá štúdia